Den border teriéra 2007

Dne 12.5.2007 se uskutečnilo v pořadí již druhé setkání majitelů a chovatelů border teriérů, letos v areálu ZKO Kladno-Rozdělov. Tento areál disponuje vhodným zázemím, mimo jiné kantýnou, kde se v době akcí vaří cenově velmi příznivé a chutné obědy, je dobře udržovaný a běžně se tu pořádají nejrůznější akce, např. letní výcvikové tábory, závody a klubové výstavy.

areál ZKO KLadno-Rozdělov

Oproti loňskému roku byla účast výrazně vyšší, letos se této akce zúčastnilo 72 dospělých, 13 dětí a 49 border teriérů. Také počasí naší akci letos přálo více než loni, občasné dopolední přeháňky nikomu náladu nezkazily.

Po přejímce psů, kdy každý zúčastněný pes obdržel vzorek krmení KRONCH a každý účastník Pamětní list, se uskutečnila řada přednášek na témata:

přednáška

Po ukončení přednášek následovala diskuse a dotazy přítomných majitelů psů. Nejvíce dotazů se týkalo loveckého výcviku teriérů, zdá se, že na toto téma není příliš informací běžně dostupných širší veřejnosti. Pravděpodobně by se s velkým ohlasem u většiny majitelů border teriérů setkaly výcvikové dny, které by byly zaměřeny na podrobnější seznámení se zkušebním řádem pro teriéry, na teoretické poznámky k loveckému výcviku a hlavně na praktický nácvik zkušebních disciplín.

Po obědě a hromadném fotografování se část účastníků přesunula na sousední louku, kde si každý mohl zkusit tréninkové běhy coursingu, které připravil Josef Holub z Českého coursing klubu a také všechny seznámil s pravidly tohoto pro většinu psů velmi přitažlivého sportu. Tréninkové běhy měly velký ohlas i u majitelů-myslivců, protože mnoho psů prokazovalo hlasitost a chuť pronásledovat kořist.

coursing

Druhá část lidí a psů zatím sledovala ukázku agility, kterou předváděla Alena Vocelková - i zde si všichni mohli sami vyzkoušet jednotlivé překážky a i zde se prokázalo, že border teriéři jsou pro agility velice vhodným plemenem.

agility

Po skončení těchto ukázek následovala jedna - zvláště psími účastníky netrpělivě očekávaná - disciplína: aport špekáčku. Bylo vidět, že po loňském roce tuto disciplínu mnozí se svými psy pilně trénovali, a proto se velmi těžko určoval vítěz. Stejně však velká většina psů špekáčky rychle zkonzumovala ještě před návratem ke svému pánovi. Vítězem soutěže se na základě rozhodnutí "odborné poroty" stal Ondřej Mokrý, jehož všechny tři feny (Fiska Abagen Bohemia, Zeta Fiery Lucifer, Imperial Infanta Kuburumba) špekáček donesly a řádně páníčkovi odevzdaly. Na druhém místě se umístil Car Ťapka manželů Ježkových, třetí místo obsadil Ben z Hlubocké cihelny majitele Viktora Švehláka; dále byla udělena i zvláštní cena pro nejmladšího aportujícího - získal ji sedmiměsíční Bad Bandit Lovecké srdce majitele Pavla Berana.

Na závěr byli odměněni vítězní psi (i majitelé) v aportu špekáčku, dále nejmladší psí účastník Meggie Argus Mapel pana Ladislava Matoušů a nejstarší zúčastněný pes All Aristocrat Kuburumba paní Aleny Skálové. Ceny věnovala mimo jiných i Sladovna Mšeno.

ceny

Účastníci odevzdávali vyplněné dotazníky s názory na tuto akci a s náměty na vylepšení programu pro příští rok. Dle názorů zúčastněných se tento den všem velmi líbil, proto bych ráda poděkovala za přípravu akce všem organizátorům, všem sponzorům a také Klubu chovatelů teriérů za podporu této akce. Zároveň bych ráda pozvala majitele a příznivce border teriérů na další ročník Dnů border teriéra, který se bude konat 14.-15.6.2008 v blízkosti Jihlavy, tentokrát jako dvoudenní víkendová akce spojená s klubovou výstavou. Podrobné informace a pozvánka na tuto akci se určitě objeví začátkem příštího roku na tomto místě.

Text Alena Divišová
Foto Iva Janatková

 

zpět